Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Тимчишин Мирослав, користувач 1ua
Мирослав Тимчишин
Тема: Новини дня

                     Чи відновимо монастир в Новому Милятині ?

'Наше село особливе – не знайти в Україні такого села, яке б мало Магдебурзьке право, Чудотворну ікону, такого великого храму з монастирем, пам'ятника Перемоги над турками, природними ресурсами, джерелом з цілющою водою' – писала дослідниця села Тамара Лебідь. Багато з цього відійшло в історію .Однак частину з перерахованого можна ще відновити, і робити це потрібно вже сьогодні, не чекаючи , що хтось зробить за нас .Робити мусимо самі.

              Ініціативна група нашої громади взялась роз'яснити людям про доцільність відновлення монастиря. Його історія вражає своїм статусом, центром релігійності, розмахом діяльності на всіх теренах. До монастиря тягнулися люди різних конфесій, які жили у злагоді між собою, бо це було Боже діло. Він став релігійним центром більшості. Хочеться, щоб так сталося і сьогодні, щоб Боже слово в храмі Нового Милятина проповідувалось і лунало щоденно, щоб кожен житель села , і не тільки, зміг прийти до храму і помолитись, побути з Богом наодинці, не думаючи про життєві проблеми. Ось чого хоче наша група. Розсудіть нас люди  і підтримайте монастир.

      Що дасть монастир для  Нового Милятина? Чимало:

-         підніметься духовність жителів села

-         дасть робочі місця для частини громадян

-         знайдуться підприємці, які захочуть вкладати кошти в дальше дослідження , розробку та експлуатацію мінеральної води 'Милятинська' і, навіть, реалізацію води через монастир (вода буде освячена)

-         туристичний бізнес. Милятин може стати складовою Золотої Підкови (Миля тин, Буськ, Підлисся, Одеський замок, Підгірці, Золочів), вироблення і продаж сувенірів

(іконостаси вже виготовляються), сучасне екологічне виготовлення цегли

-         чистоту в селі, бо соромно запрошувати гостей до монастиря і храму, навколо яких смітники

-         катехізацію школи і сиротинця 'Добре серце' монахами

-         монастирські ремесла  (робота майстрам і майстриням) та багато іншого.

        Сьогодні зголосились українські підприємці, які готові інвестувати частину своїх коштів у відбудову монастиря і храму. І все це разом створить умови для кращого життя наших людей , які покидають сім'ї , рідну землю задля заробітків за кордоном. Для тих, хто сумнівається , запевняємо, що монастир у перші роки буде фінансуватися Львівською єпархією УАПЦ , одночасно ремонтуватиметься  і реставруватиметься храм.

     Є частина громади, яка побоюється, що монастир може перейти у власність іншої конфесії. Цього не може статися, бо у зверненні до єпархії буде застережено право збереження  юридичного статусу Української Автокефальної Православної Церкви при будь-яких  обставинах.

      Підтримаймо звернення  ініціативної групи і голосуймо за монастир, який стане

релігійним і культурним центром  Милятина  і навколишніх сіл. Наше майбутнє разом

з монастирем і храмом.

 

  Володимир Гриневич – тел.03264 42241

 Ярослав Коваль, лікар , тел 03264 42397

 Михайло Шевців,  тел. 03264 42282

Оксана Іваськів, вчитель християнської етики,  тел. 03264 42213

Іван Боднар, вчитель історії, заступник директора Новомилятинської школи,

тел. 096 6127111

Галина Павлюк, вчитель історії, тел. 03264 42319

Володимир Купльовський, тел. 03264 42242.

с.Новий Милятин , Буського району, Львівська область.

 

4 березня 2011


1




  Закрити  
  Закрити